Charakteristika nejběžnějších druhů zelenin

Mrkev

Nejbohatším zdrojem provitaminu A - karotenu je syrová mrkev. Obsahuje i hodne vitaminu B, C, D, E a K. Z minerálních látek obsahuje organicky vázaný vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síru. Mrkvová šťáva je účinným prostředkem prevence nemocí, protože zvyšuje odolnost organismu. Je základní složkou většiny léčivých zeleninových šťáv. Karoten obsahuje žluté barvivo, které se během pití mrkvové šťávy dostává i do kůže a zbarvuje ji do žluta. Je to jen přechodný, neškodný zjev, který po nějakém čase samovolně vymizí.

Pro svůj obsah vitamínů, enzymů a minerálních látek je mrkvová šťáva doporučená během těhotenství, kdy by se jí mělo vypít až 1-2 litry. Budoucí matky mají po takové kúře normální lehký porod a jejich děti jsou zdravě vyvinuté. Příznivý je vliv surové mrkvové šťávy i na kožní, žaludeční a oční choroby. Při náboru žáků do leteckých učilišť v USA byly mnozí kandidáti odmítnutí pro chybu zraku. Po kúře se surovou mrkvovou šťávou byli někteří shledáni schopných a byli přijati na učiliště.
Mrkvová šťáva je účinným prostředkem iv některých případech ženské neplodnosti. Největší její význam je v prevenci a léčení nádorových onemocnění.

Červená řepa

Přestože obsahuje jen malé množství železa, je pokládána za výborný hemopoetický prostředek. Obsahuje provitamin A a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek obsahuje kromě železa draslík, hořčík, síru, fosfor. Zbavuje organismus toxických látek. Je účinným prostředkem proti chudokrevnosti, menstruačním poruchám, vysokému krevnímu tlaku, revmatismu, klimakterickým potížím a v kombinaci s jinými šťávami i proti rakovině.

Brambory

Kromě škrobu a bílkovin obsahují brambory vitamín C, B a K, jakož i minerální látky: vápník, draslík, železo a hořčík. V naklíčených bramborách a jejich zeleně zbarvených částech je toxický solanin. Tyto části třeba před použitím odstranit. Naproti tomu obsahem alantoinu je brambora účinným prostředkem při léčení a prevenci paradentózy. I roky trvající paradentóza se přikládáním surového bramboru na zanícené a často hnisající dásně rychle zlepší a postupně i vyléčí. Syrová bramborová šťáva v kombinaci s mrkvovou šťávou je lékem proti revmatu, ischiasu, strumy a rozedma plic - emfyzému. Surová bramborová šťáva je výrazně zásadotvorná. To vysvětluje její příznivý léčivý účinek při překyselení žaludeční šťávy a celého vnitřního prostředí.
Vařením se brambory, podobně jako i ostatní zeleniny a ovoce, stávají kyselinotvornými.

Okurky

Významný je močopudný účinek okurek. Obsahují draslík, sodík, vápník, křemík, fosfor a chlor. Podporují činnost jater, žlučníku a střev. Léčí vysoký a upravují nízký krevní tlak. Mají detoxikační účinek a příznivě ovlivňují i nemoci kůže, vlasů a nehtů.

Zelí



Listy zelí obsahují draslík, síru, železo a vápník, jakož i selen, který má protirakovinný účinek. Jsou bohaté na vitamín C, B, E a provitamin A. Její šťáva v kombinaci s mrkvovou je účinným lékem při žaludečním a dvanácterníkových vředu, při zácpě, paradentóze, kožních chorobách a při prevenci nádorových onemocnění.

Celer

Tato zelenina je nejen potravou, ale má také výborné léčivé účinky. Svým obsahem organicky vázaného sodíku udržuje vápník v tekutém stavu a tak mu zabraňuje usazovat se v tepnách, shybech, ledvinách a žlučníku. Obsahuje i hodně hořčíku, železa a draslíku. Z vitamínů obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou šťávou zabrání vzniku osteoporózy, revmatizmu, astmatu, křečových žil, hemeroidů a dalších onemocnění.

Hlávkový salát

Z minerálních látek obsahuje železo, hořčík, draslík, vápník, fosfor, síru a křemík. Z vitaminů jsou v něm přítomny provitamin A a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou a jinými šťávami je dobrým močopudným a krvetvorným prostředkem a lékem proti žaludečním chorobám. Jeho výživná hodnota je sice malá, ale pro svůj obsah chlorofylu a vláknin patří mezi oblíbené a zdravé zeleniny.

Petržel

Obsahuje vápník, draslík, fosfor, hořčík, mangan a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou šťávou, ve směsi se salátovou, špenátovou a celerovou má močopudný účinek a léčí ledvinové a oční choroby, jakož i menstruační poruchy. Výhodné je ho používat jako náhradu místo často škodlivého koření.

Špenát

Je bohatý na vitamin C a E. Obsahuje železo a kyselinu šťavelovou. Železo ze syrového špenátu se snadno vstřebává a dostává se do krevního barviva, hemoglobinu. Z vařeného špenátu může vstřebat jen v nepatrném množství. Vařením se kyselina šťavelová váže s vápníkem a tvoří s ním nerozpustnou anorganickou sloučeninu, která se hromadí v ledvinách v podobě ledvinových kamínků. Půl litru surové špenátové šťávy denně odstraní v krátkém čase i nejúpornější zácpu, která způsobuje řadu nejvážnějších onemocnění.

Rajčata

Obsahují sodík, draslík, hořčík a železo.
Z vitamínů jsou bohaté na provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin C. Obsahují také kyselinu jablečnou, citrónovou a něco kyseliny šťavelové. Tyto kyseliny, dokud jsou organicky vázané, jsou potřebné při látkové výměně. Když se rajčata uvaří nebo konzervují, vážou se tyto kyseliny s vápníkem a vytvářejí močové kamínky v ledvinách a v močovém měchýři. Čerstvá surová rajčatová šťáva je zásadotvorná. Je to zdravý občerstvující nápoj.

Česnek

Obsahuje vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B i různé éterické oleje. Z minerálních látek jsou v něm přítomny draslík, vápník, chlor a hořčík. Česnek má také antibakteriální účinek, podmíněný obsahem fytoncidů. Úspěšně se používá proti střevním parazitům, proti vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze, žaludečním, střevním a ledvinovým chorobám. Rozřezaný, zaoblený stroužek česneku, přikládán na dásně má přímo zázračný účinek při paradentóze. Tyto blahodárné účinky česneku se uplatní pouze v syrovém stavu. Různé přípravky z česneku, jako pilulky, kapsle, tabletky, kapky, jsou bezcenné.

Cibule



Z minerálních látek obsahuje cibule vápník, fluor, železo, sodík a draslík. Baktericidní účinek cibule způsobují fytoncidy, rostlinné antobiotiká. Její účinky jsou podobné jako u česneku. Fialová - lahůdková cibule je méně ostrá. Je vhodné užívat ji k dezinfekci ústní dutiny. Takto chrání před nemocemi horních cest dýchacích.

Zelená paprika

Obsahuje mnoho vitamínu C, kromě toho i vitaminy skupiny B a provitamin A. Pro svůj obsah křemíku se užívá k léčení lámavosti nehtů, vlasů a onemocnění kůže. V kombinaci s mrkvovou a špenátovou šťávou je dobrým prostředkem proti nadýmání a střevním křečím.

Chřest

Močopudný účinek chřestu způsobuje obsah alkaloidu asparaginu. Chřestová šťáva spolu s mrkvovou, Řepná a okurkovou podporuje léčení revma, zánětu nervů, cukrovky, chudokrevnosti a prostaty.

Ředkvička

Obsahuje hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor a síru. Fytoncidní látky, které ředkvičky obsahují, rozpouštějí hlen a hojí nemoci zažívacího traktu a průdušek, jakož i choroby jater a nervů. Je bohatá na vitamin C a vitaminy skupiny B.

Pampeliška

Šťáva z pampelišky obsahuje draslík, vápník, sodík, hořčík a železo. Z vitaminů jsou přítomny provitamin A, vitamin B, C a D. Je dobrým prostředkem proti chudokrevnosti, osteoporóze, nemocem jater, močového měchýře. V těhotenství zabrání vzniku zubního kazu a podporuje tvorbu kostí dítěte. Šťáva se připravuje z listů a kořenů pampelišky. Jelikož je zásadotvorná, neutralizuje překyselení organismu. Mléčná šťáva z utržené stonku pampelišky odstraňuje kožní bradavice. Nejvhodnější je kombinace pampeliškový šťávy s mrkvovou. V kombinaci s Řepná šťávou je účinná proti paradentóze a menstruačním potížím.

Kopřiva

Obsahuje, tak jak zelené listy vůbec, chlorofyl, fytoncidy, vitamíny C, B a provitamin A jakož i kyselinu mravenčí a křemičitou. Je dobrým prostředkem proti revmatickým chorobám a chudokrevnosti.

Endivie - čekanka (Štrbák)

Je příbuzná pampelišce a má i podobné složení. Její obsah provitaminu A je ještě vyšší. V kombinaci šťávy z endivie s mrkvovou, celerovou a špenátovou je tato směs účinným prostředkem proti zrakovým chybám. Po kúře touto šťávou se v mnoha případech nápadně zlepšil zrak. Předpokladem úspěchu však je vyloučit všechny škodliviny z každodenní stravy. Tato šťáva se předepisuje také proti chudokrevnosti, chorobám srdce, jater a žlučníku, jakož i alergickým chorobám - astmatu, senné rýmě.

Dýně

Z minerálních látek, které obsahuje dýně, je nejdůležitější zinek. Je potřebný pro řádnou funkci prostaty, urychluje hojení ran, aktivizuje enzymy a vitamin A. Obsahuje také železo a vitamíny skupiny B.

Kopr - fenykl

Je vhodnou náhradou za různé škodlivé koření. Zabraňuje vzniku ledvinových kamínků a brzdí vytváření střevních plynů. Je příbuzný celeru, má však příjemnější, sladší chuť. Ve směsi se šťávou mrkve a červené řepy se užívá proti chudokrevnosti a menstruačním potížím.

Pastinák setý

Je podobného složení jako petržel, ale obsahuje i síru, křemík a chlor. Proti plicním chorobám - zápalu plic, plicní rozedmě a tuberkulóze se doporučuje pití Pastinákovy šťávy, připravené z listů a kořenů. Má prý příznivý účinek i při léčení duševních chorob. Lesní pastinák je jedovatý!

Topinambur (sladký brambor)

Obsahuje alkalické minerální látky, především draslík. Jelikož obsahuje inzulín, je vhodnou zeleninou i pro diabetiky. Jeho šťáva se pije v kombinaci s mrkvovou šťávou.

Fazolové lusky

Obsahují látky, které spolu se šťávou z mrkve, hlávkového salátu, kapusty, červené zelí a špenátu napomáhají zotavení slinivky diabetiky, který pak může znovu dodávat inzulín, potřebný pro zpracování krevního cukru. Předpokladem však je vyloučit ze stravy koncentrované polysacharidy, neboli bílý cukr, jakož i potraviny živočišného původu.

Brokolice

Je u nás zatím poměrně málo rozšířená, ačkoli by si zasloužila zvýšenou pozornost zahrádkářů. Je bohatá zvláště na vitamín C, jehož je v brokolici více než v citrónu a jiných citrusových plodech. Z vitamínů je tu ještě provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin E. Její protirakovinný účinek se připisuje obsahu enzymů a stopového prvku selen. Brokolice se nejlépe hodí k přípravě zeleninových salátů.

Hřiby

Z minerálních látek obsahují hřiby železo, síru a měď, vitamin A, vitamin D a vitaminy skupiny B. Minerální látky aktivizují enzymy, potřebné pro transport kyslíku a metabolismus železa. Hřiby se hodí do zeleninových salátů. Konzumujeme jen takové druhy hub, o kterých bezpečně víme, že nejsou jedovaté.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.