Charakteristika nejběžnějších druhů zelenin

Mrkev

Nejbohatším zdrojem provitaminu A - karotenu je syrová mrkev. Obsahuje i hodne vitaminu B, C, D, E a K. Z minerálních látek obsahuje organicky vázaný vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síru. Mrkvová šťáva je účinným prostředkem prevence nemocí, protože zvyšuje odolnost organismu. Je základní složkou většiny léčivých zeleninových šťáv. Karoten obsahuje žluté barvivo, které se během pití mrkvové šťávy dostává i do kůže a zbarvuje ji do žluta. Je to jen přechodný, neškodný zjev, který po nějakém čase samovolně vymizí.

Pro svůj obsah vitamínů, enzymů a minerálních látek je mrkvová šťáva doporučená během těhotenství, kdy by se jí mělo vypít až 1-2 litry. Budoucí matky mají po takové kúře normální lehký porod a jejich děti jsou zdravě vyvinuté. Příznivý je vliv surové mrkvové šťávy i na kožní, žaludeční a oční choroby. Při náboru žáků do leteckých učilišť v USA byly mnozí kandidáti odmítnutí pro chybu zraku. Po kúře se surovou mrkvovou šťávou byli někteří shledáni schopných a byli přijati na učiliště.
Mrkvová šťáva je účinným prostředkem iv některých případech ženské neplodnosti. Největší její význam je v prevenci a léčení nádorových onemocnění.

Červená řepa

Přestože obsahuje jen malé množství železa, je pokládána za výborný hemopoetický prostředek. Obsahuje provitamin A a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek obsahuje kromě železa draslík, hořčík, síru, fosfor. Zbavuje organismus toxických látek. Je účinným prostředkem proti chudokrevnosti, menstruačním poruchám, vysokému krevnímu tlaku, revmatismu, klimakterickým potížím a v kombinaci s jinými šťávami i proti rakovině.

Brambory

Kromě škrobu a bílkovin obsahují brambory vitamín C, B a K, jakož i minerální látky: vápník, draslík, železo a hořčík. V naklíčených bramborách a jejich zeleně zbarvených částech je toxický solanin. Tyto části třeba před použitím odstranit. Naproti tomu obsahem alantoinu je brambora účinným prostředkem při léčení a prevenci paradentózy. I roky trvající paradentóza se přikládáním surového bramboru na zanícené a často hnisající dásně rychle zlepší a postupně i vyléčí. Syrová bramborová šťáva v kombinaci s mrkvovou šťávou je lékem proti revmatu, ischiasu, strumy a rozedma plic - emfyzému. Surová bramborová šťáva je výrazně zásadotvorná. To vysvětluje její příznivý léčivý účinek při překyselení žaludeční šťávy a celého vnitřního prostředí.
Vařením se brambory, podobně jako i ostatní zeleniny a ovoce, stávají kyselinotvornými.

Okurky

Významný je močopudný účinek okurek. Obsahují draslík, sodík, vápník, křemík, fosfor a chlor. Podporují činnost jater, žlučníku a střev. Léčí vysoký a upravují nízký krevní tlak. Mají detoxikační účinek a příznivě ovlivňují i nemoci kůže, vlasů a nehtů.

Zelí



Listy zelí obsahují draslík, síru, železo a vápník, jakož i selen, který má protirakovinný účinek. Jsou bohaté na vitamín C, B, E a provitamin A. Její šťáva v kombinaci s mrkvovou je účinným lékem při žaludečním a dvanácterníkových vředu, při zácpě, paradentóze, kožních chorobách a při prevenci nádorových onemocnění.

Celer

Tato zelenina je nejen potravou, ale má také výborné léčivé účinky. Svým obsahem organicky vázaného sodíku udržuje vápník v tekutém stavu a tak mu zabraňuje usazovat se v tepnách, shybech, ledvinách a žlučníku. Obsahuje i hodně hořčíku, železa a draslíku. Z vitamínů obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou šťávou zabrání vzniku osteoporózy, revmatizmu, astmatu, křečových žil, hemeroidů a dalších onemocnění.

Hlávkový salát

Z minerálních látek obsahuje železo, hořčík, draslík, vápník, fosfor, síru a křemík. Z vitaminů jsou v něm přítomny provitamin A a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou a jinými šťávami je dobrým močopudným a krvetvorným prostředkem a lékem proti žaludečním chorobám. Jeho výživná hodnota je sice malá, ale pro svůj obsah chlorofylu a vláknin patří mezi oblíbené a zdravé zeleniny.

Petržel

Obsahuje vápník, draslík, fosfor, hořčík, mangan a vitamin C. V kombinaci s mrkvovou šťávou, ve směsi se salátovou, špenátovou a celerovou má močopudný účinek a léčí ledvinové a oční choroby, jakož i menstruační poruchy. Výhodné je ho používat jako náhradu místo často škodlivého koření.

Špenát

Je bohatý na vitamin C a E. Obsahuje železo a kyselinu šťavelovou. Železo ze syrového špenátu se snadno vstřebává a dostává se do krevního barviva, hemoglobinu. Z vařeného špenátu může vstřebat jen v nepatrném množství. Vařením se kyselina šťavelová váže s vápníkem a tvoří s ním nerozpustnou anorganickou sloučeninu, která se hromadí v ledvinách v podobě ledvinových kamínků. Půl litru surové špenátové šťávy denně odstraní v krátkém čase i nejúpornější zácpu, která způsobuje řadu nejvážnějších onemocnění.

Rajčata

Obsahují sodík, draslík, hořčík a železo.
Z vitamínů jsou bohaté na provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin C. Obsahují také kyselinu jablečnou, citrónovou a něco kyseliny šťavelové. Tyto kyseliny, dokud jsou organicky vázané, jsou potřebné při látkové výměně. Když se rajčata uvaří nebo konzervují, vážou se tyto kyseliny s vápníkem a vytvářejí močové kamínky v ledvinách a v močovém měchýři. Čerstvá surová rajčatová šťáva je zásadotvorná. Je to zdravý občerstvující nápoj.

Česnek

Obsahuje vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B i různé éterické oleje. Z minerálních látek jsou v něm přítomny draslík, vápník, chlor a hořčík. Česnek má také antibakteriální účinek, podmíněný obsahem fytoncidů. Úspěšně se používá proti střevním parazitům, proti vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze, žaludečním, střevním a ledvinovým chorobám. Rozřezaný, zaoblený stroužek česneku, přikládán na dásně má přímo zázračný účinek při paradentóze. Tyto blahodárné účinky česneku se uplatní pouze v syrovém stavu. Různé přípravky z česneku, jako pilulky, kapsle, tabletky, kapky, jsou bezcenné.

Cibule



Z minerálních látek obsahuje cibule vápník, fluor, železo, sodík a draslík. Baktericidní účinek cibule způsobují fytoncidy, rostlinné antobiotiká. Její účinky jsou podobné jako u česneku. Fialová - lahůdková cibule je méně ostrá. Je vhodné užívat ji k dezinfekci ústní dutiny. Takto chrání před nemocemi horních cest dýchacích.

Zelená paprika

Obsahuje mnoho vitamínu C, kromě toho i vitaminy skupiny B a provitamin A. Pro svůj obsah křemíku se užívá k léčení lámavosti nehtů, vlasů a onemocnění kůže. V kombinaci s mrkvovou a špenátovou šťávou je dobrým prostředkem proti nadýmání a střevním křečím.

Chřest

Močopudný účinek chřestu způsobuje obsah alkaloidu asparaginu. Chřestová šťáva spolu s mrkvovou, Řepná a okurkovou podporuje léčení revma, zánětu nervů, cukrovky, chudokrevnosti a prostaty.

Ředkvička

Obsahuje hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor a síru. Fytoncidní látky, které ředkvičky obsahují, rozpouštějí hlen a hojí nemoci zažívacího traktu a průdušek, jakož i choroby jater a nervů. Je bohatá na vitamin C a vitaminy skupiny B.

Pampeliška

Šťáva z pampelišky obsahuje draslík, vápník, sodík, hořčík a železo. Z vitaminů jsou přítomny provitamin A, vitamin B, C a D. Je dobrým prostředkem proti chudokrevnosti, osteoporóze, nemocem jater, močového měchýře. V těhotenství zabrání vzniku zubního kazu a podporuje tvorbu kostí dítěte. Šťáva se připravuje z listů a kořenů pampelišky. Jelikož je zásadotvorná, neutralizuje překyselení organismu. Mléčná šťáva z utržené stonku pampelišky odstraňuje kožní bradavice. Nejvhodnější je kombinace pampeliškový šťávy s mrkvovou. V kombinaci s Řepná šťávou je účinná proti paradentóze a menstruačním potížím.

Kopřiva

Obsahuje, tak jak zelené listy vůbec, chlorofyl, fytoncidy, vitamíny C, B a provitamin A jakož i kyselinu mravenčí a křemičitou. Je dobrým prostředkem proti revmatickým chorobám a chudokrevnosti.

Endivie - čekanka (Štrbák)

Je příbuzná pampelišce a má i podobné složení. Její obsah provitaminu A je ještě vyšší. V kombinaci šťávy z endivie s mrkvovou, celerovou a špenátovou je tato směs účinným prostředkem proti zrakovým chybám. Po kúře touto šťávou se v mnoha případech nápadně zlepšil zrak. Předpokladem úspěchu však je vyloučit všechny škodliviny z každodenní stravy. Tato šťáva se předepisuje také proti chudokrevnosti, chorobám srdce, jater a žlučníku, jakož i alergickým chorobám - astmatu, senné rýmě.

Dýně

Z minerálních látek, které obsahuje dýně, je nejdůležitější zinek. Je potřebný pro řádnou funkci prostaty, urychluje hojení ran, aktivizuje enzymy a vitamin A. Obsahuje také železo a vitamíny skupiny B.

Kopr - fenykl

Je vhodnou náhradou za různé škodlivé koření. Zabraňuje vzniku ledvinových kamínků a brzdí vytváření střevních plynů. Je příbuzný celeru, má však příjemnější, sladší chuť. Ve směsi se šťávou mrkve a červené řepy se užívá proti chudokrevnosti a menstruačním potížím.

Pastinák setý

Je podobného složení jako petržel, ale obsahuje i síru, křemík a chlor. Proti plicním chorobám - zápalu plic, plicní rozedmě a tuberkulóze se doporučuje pití Pastinákovy šťávy, připravené z listů a kořenů. Má prý příznivý účinek i při léčení duševních chorob. Lesní pastinák je jedovatý!

Topinambur (sladký brambor)

Obsahuje alkalické minerální látky, především draslík. Jelikož obsahuje inzulín, je vhodnou zeleninou i pro diabetiky. Jeho šťáva se pije v kombinaci s mrkvovou šťávou.

Fazolové lusky

Obsahují látky, které spolu se šťávou z mrkve, hlávkového salátu, kapusty, červené zelí a špenátu napomáhají zotavení slinivky diabetiky, který pak může znovu dodávat inzulín, potřebný pro zpracování krevního cukru. Předpokladem však je vyloučit ze stravy koncentrované polysacharidy, neboli bílý cukr, jakož i potraviny živočišného původu.

Brokolice

Je u nás zatím poměrně málo rozšířená, ačkoli by si zasloužila zvýšenou pozornost zahrádkářů. Je bohatá zvláště na vitamín C, jehož je v brokolici více než v citrónu a jiných citrusových plodech. Z vitamínů je tu ještě provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin E. Její protirakovinný účinek se připisuje obsahu enzymů a stopového prvku selen. Brokolice se nejlépe hodí k přípravě zeleninových salátů.

Hřiby

Z minerálních látek obsahují hřiby železo, síru a měď, vitamin A, vitamin D a vitaminy skupiny B. Minerální látky aktivizují enzymy, potřebné pro transport kyslíku a metabolismus železa. Hřiby se hodí do zeleninových salátů. Konzumujeme jen takové druhy hub, o kterých bezpečně víme, že nejsou jedovaté.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky