
CIBULE

Účinky:
allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zjistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny B, C, A i E.
Množství:
čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.
- Prostředek proti chřipce: cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
- Na všechny respirační infekce: připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a necháte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
- Opar rtu: léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.
- Rýma: předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.
- Bolesti krku: zmírní zábal z jemně nasekané cibule.
- Hnisající rány: potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.